Friss-hírek - A legfrissebb hírek Magyarország és a világ minden tájáról

Friss hírek információk a hét minden napján

Tudományos hírek

Ősi egyiptomi erődöt tártak fel a Sínai-félszigeten

Az eddigi legnagyobb ismert ókori egyiptomi erőd 3000 éves romjait és alapjait tárták fel a Sínai-félszigeten fekvő Tell-Habua lelőhelyen a The Cairo Post hírportál szerint.

Nem melegedett az óceánok mélye 2005 óta

Nem növekedett az óceánok mélyének átlaghőmérséklete 2005 óta az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) tanulmánya szerint

Cigeratta vs e-cigi

Egy tanulmány szerint a dohányzásnál az egészségügyi kockázat 100%, az elektromos cigarettánál 4%

Európai Szervdonációs Kongresszus Budapesten

Az Európai Szervdonációs és Transzplantációs Koordinációs Társaság 2014. október 3-5-ig Budapesten rendezte meg 25. Kongresszusát, amelynek mottója: áthidalni a szervdonációk és a transzplantációs várólisták közötti különbséget! A kongresszus házigazdája az Országos Vérellátó Szolgálat volt, amely a hazai és nemzetközi szervdonációs koordináció, a kapcsolódó laboratóriumi tevékenység,  a központi transzplantációs várólista és a szervdonációs szállítások működtetője.

Közelebb kerültek kínai kutatók a jóslócsontok titkaihoz

Harmincnégy, eddig ismeretlen kínai karaktert, illetve szimbólumot fedeztek fel régészek az északkelet-kínai Lusun város múzeumában őrzött jóslócsontokon. A felfedezést újabb áttörésként értékelte a Kínai Társadalomtudományi Akadémia kutatója, a feliratokat kutató szakértők vezetője.

Kutatók éjszakája - Az emberi agy visszanövesztése is téma Pécsen

Az emberi agy visszanövesztése, a kőkorszaki szex és a pápa mögött álló nindzsák is témái a Kutatók éjszakája pécsi rendezvényeinek, amelyeknek a Pécsi Tudományegyetem (PTE) és a Zsolnay-negyed létesítményei, továbbá a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma ad otthont csütörtökön és pénteken.

A kék LED felfedezéséért hárman kapták megosztva a fizikai Nobel-díjat

A kékfény-kibocsátó dióda (kék LED) felfedezéséért három japán kutató, Akaszaki Iszamu, Amano Hirosi és Nakamura Sudzsi kapta az idei fizikai Nobel-díjat - jelentették be kedden a Svéd Királyi Tudományos Akadémián Stockholmban. A bizottság indoklása szerint a három tudós 20 évvel ezelőtt felfedezett egy energiatakarékos és környezetbarát fényforrást, amellyel teljesen új módon nyerhető fehér fény.