Friss-hírek - A legfrissebb hírek Magyarország és a világ minden tájáról

Friss hírek információk a hét minden napján

Indul az Eurojackpot - meglepetés csomaggal

14 európai ország után* október 4-től Magyarországon is kapható az egyik legnépszerűbb nemzetközi lottójáték. Garantált 10 millió, de akár 90 millió euró bruttó nyeremény, nemzetközi háttér, több millió játékos hetente. Indul az Eurojackpot!

 Az Eurojackpot egy nemzetközi szervezésű számsorsjáték, amelyet 14 ország 29 lottótársasága szervez közösen. Ehhez csatlakozik október 4-én Magyarország. A heti várható főnyeremény legalább bruttó 10 millió euró, amely akár 90 millió euróig halmozódhat. (Ha az I. nyerősztály (5+2) 90 millióig halmozódott, a további képződő összegek a 2. nyerőosztályba kerül át (5+1), s ennek is 90 millió a felső határa). A sorsolást hetente egyszer, pénteken 21 óra és 22 óra között tartják Finnországban, Helsinkiben.

A játék lényege

A játék segédszelvényén két mező van, egy „A” jelű (1-50 közötti számokkal) és egy „B” jelű (1-10 közötti számokkal. Korábban egyébként 1-8 közötti számok számokból kellett választani, ez a szabály nemrég változott 1-10 közöttire). A játékosnak az „A” mezőn 5 számot kell bejelölniük, a „B” mezőn pedig 2 kiegészítőt.

Nyereményt akkor ér el, ha az „A” mezőben legalább 1 számot eltalál úgy, hogy azt a „B” mezőben elért találatainak száma legalább 3-ra egészíti ki.

• az „A” mezőben legalább 1 és a „B” mezőben 2 találata van, vagy

• az „A” mezőben legalább 2 és a „B” mezőben 1 találata van, vagy

• az „A” mezőben legalább 3 és a „B” mezőben 0 találata van.

Vagyis: 3-7 nyerő találata van.

A játékban összesen 12 nyerőosztályban lehet nyereményt elérni, attól függően, hogy az „A” mezőben az A sorsolásra és a „B” mezőben a B sorsolásra megjelölt számok közül hány egyezik meg a kisorsolt számokkal. Az „A” és a „B” mező nyerőszámait egymást követően sorsolják.

A heti várható főnyeremény legalább bruttó 10 millió euró, amely akár 90 millió euróig halmozódhat.

A játékban a nyerési valószínűség (azaz hogy nyereményt érünk el valamely nyerőosztályban): 1:26,39

Az Eurojackpot játékkal együtt Joker játék is vásárolható, ami ugyanaz, mint a Szerencsejáték Zrt. többi játéka mellett játszható Joker. A sorsolására hetente egy alkalommal, szombaton, az m1 Szerencseszombat című műsorában kerül sor (függetlenül attól, hogy melyik másik játékkal együtt lett feladva).

Az Eurojackpot ára

Egy alapjáték ára körülbelül 2 eurónak megfelelő összeg, forintban. Az ár nem fix, hanem az MNB hivatalos euró/forint árfolyamának figyelembe vételével sávos rendszerben kerül meghatározásra egy algoritmus alapján. Ezt a Részvételi Szabályzatban részletesen rögzítettük, a NAV Szerencsejáték Felügyeleti Főosztálya jóváhagyta, és a célja az volt, hogy lehetőleg hosszabb távon stabilitást biztosító sávos automatizmus alakuljon ki, tehát lehetőleg ne változzon hétről hétre a játék ára. Hetente, egy a hivatalos árfolyamok heti átlagára épülő algoritmussal monitorozzuk az árat, és szükség esetén – ha a sávot elhagyta valamelyik irányban az árfolyam -  megváltoztatjuk.

Az indulás pillanata különleges eset, mert az egyik sáv határán mozog az árfolyam. Amennyiben a heti MNB által közzétett hivatalos euró árfolyamok átlaga 308,75 alá megy, abban az esetben 640, egyébként 660,- forint az alapjáték ára. 20 Forintonként emelkedhet az ár.

Az Eurojackpot október 4-től valószínűsíthetően 660 Ft-ért lesz megvásárolható a lottózókban és az értékesítőhelyeken.

Egy alapjáték aktuális áráról a játékosok az értékesítőhelyeken és a www.szerencsejatek.hu oldalon tájékozódhatnak. Amennyiben a játék árának változtatása szükséges, ezt hetente egyszer, szombati kezdettel teszi meg a Szerencsejáték Zrt.

Miért volt szükség a mozgó ár kialakítására? A játékot több ország különböző lottótársasága szervezi. A részvételi díjak és a nyereményalap kezelése, elszámolása euróban történik. A nemzetközi koordináció nem foglalkozik a különböző fizetőeszközök konvertálásával. Az árfolyam-ingadozásból eredő változásokat az egyes szervezők maguk kezelik, ennek harmonizációja megfelelő árképzéssel lehetséges.

A játék árának a Részvételi Szabályzatban ismertetett meghatározására az euró/forint árfolyam ingadozása miatt van szükség. A játékosokat emiatt az esetleges árfolyam ingadozás sem érinti hátrányosan, hiszen amennyiben a forint/euró árfolyam jelentősen csökken, a játék ára is csökken. Ellenkező esetben, az ár emelkedésekor pedig a forintban fizetendő nyeremények értéke is növekszik.

Összehasonlításképpen: az eddigi 29 játékszervezőből tudomásunk szerint összesen 4 alkalmaz pontosan 2 eurót, a német tartományok egyöntetűen: 2,20EUR-2,60EUR közötti árat határoztak meg egy alapjáték megjátszása esetén (erről részletes táblázat a mellékletben).

Nyeremények

A Szerencsejáték Zrt. az első két nyerőosztályban (5+2 és 5+1 találat esetén) a bruttó nyereményeket hozza nyilvánosságra.

A kifizetésükre viszont a személyi jövedelemadó levonása után kerül sor, euróban. Ezért az első két nyerőosztály nyereményeinek esetében a kifizetett összeg pontosan az SZJA-val lesz kevesebb.

A többi nyerőosztály nyereményét a személyi jövedelemadó levonása utáni, vagyis nettó értéken teszik közzé, és a játékosok is ezt az összeget kapják, forintban.

Az 5+2 és 5+1 találatos nyereményeket – amelyeket euróban fizet ki a nyerteseknek a Szerencsejáték Zrt. – kizárólag olyan euró alapú deviza számlára tud a lottótársaság átutalni, amelyet Magyarországon működő bankban nyitottak. A többi nyerőosztály nagynyereményeinek átutalása szintén hazai bankszámlára történik, forintban.

Magyarországon vásárolt játékkal nyert nyereményt csak Magyarországon lehet felvenni (külföldön nem). A nyereményt terhelő adó mértéke és annak számítási módja országonként eltérő.

Sorsolás

Az Eurojackpot sorsolását hetente egyszer tartják, pénteken kelet-európai (magyarországi) idő szerint 21 óra és 22 óra között Finnországban, Helsinkiben. Mivel a játékot egy nemzetközi közösség szervezi, a sorsolás nem a Szerencsejáték Zrt. szervezésében zajlik. A számhúzást ezért felvételről lehet megnézni minden résztvevő országban, amint azt Finnországból megkapják a lottótársaságok. A felvétel a sorsolást követő néhány órán belül már elérhető a Szerencsejáték Zrt. weboldalán, a www.szerencsejatek.hu oldalon.

A Helsinkiben zajló sorsoláson a finn szerencsejáték szervező vállalat, a Veikkaus Oy munkatársa (sorsolási menedzsere) mellett a Finn Nemzeti Rendőrség Szerencsejáték Felügyeletének hivatalos képviselője is jelen van, ők hagyják jóvá és hitelesítik aláírásukkal a sorsolás eredményét. Ezen kívül minden résztvevő lottótársaság felügyeleti szerve is valós időben követheti a sorsolást az interneten, egy belső hálózaton, köztük a hazai hatóságok is.

Bízunk benne, hogy a fogadói elvárásoknak meg tudunk felelni, és az Eurojackpot hamarosan a hazai lottójátékok népszerűségével vetekszik.

A szombaton, október 4-én induló játékra a Szerencsejáték Zrt. különleges meglepetéssel is készül: az első Eurojackpot vásárló meglepetés csomagot kap a cégtől.