Friss-hírek - A legfrissebb hírek Magyarország és a világ minden tájáról

Friss hírek információk a hét minden napján

Külföldi hírek - friss-hirek.eu

Tojással és cipőkkel dobálták meg a kanadai külügyminisztert Rámalláhban

eggs-508049 1280

Palesztin tüntetők tojásokkal és cipőkkel dobálták meg Rámalláhban vasárnap John Baird kanadai külügyminisztert - közölte a ynet, a Jediót Ahronót című izraeli újság honlapja.

A Palesztin Hatósághoz ellátogató kanadai diplomaták autóit tojás- és cipőzáporral, valamint „Baird nem szívesen látott vendég Palesztinában” felirattal fogadták az ellene tüntetők a külügyminisztérium épületénél a ciszjordániai Rámalláhban, ahol Rijád al-Malki palesztin külügyminiszterrel találkozott.
Korábban a látogatás bojkottjára szólítottak fel Mahmúd Abbász elnök Fatah pártjának aktivistái, mert véleményük szerint Kanada közel-keleti politikája Izrael javára elfogult. Baird ötnapos hivatalos látogatásra érkezett a térségbe, ahol találkozik palesztin és izraeli vezetőkkel is. A kanadai vezetés ellenzi Rámalláhnak a hágai Nemzetközi Büntetőbírósághoz (ICC) fordulását Izrael által elkövetett esetleges háborús bűnök miatt.
Avigdor Liberman izraeli külügyminiszter a jeruzsálemi közszolgálati rádióban bejelentette: arra kéri majd tárgyalásukon John Bairdet, hogy országa függessze fel a nemzetközi bíróságnak szánt pénzügyi támogatást, válaszul a pénteken meghozott hágai döntésre, amely előzetes vizsgálatot kezd a palesztin területek ügyében.
Baird Rijád al-Malkival folytatott megbeszélését a kiadott közleményben „szívélyesnek és építőnek” nevezte, „amelyen őszinte véleménycserét folytattak az eltérő vélemények ellenére is”. Száeb Erekát palesztin főtárgyaló Baird látogatása előtt bírálta a kanadai politikust, aki szerinte „legitimálja az ötven éve tartó izraeli megszállás mindennaposságát és brutalitását”, Olvashatjuk  Shiri Zsuzsa, az MTI tudósítójának jelentésében. Videó:  http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-4616263,00.html