Friss-hírek - A legfrissebb hírek Magyarország és a világ minden tájáról

Friss hírek információk a hét minden napján

Elárverezik Agatha Christie elveszettnek hitt családi ékszereit

Agatha Christie egyik rajongója elárverezi a világhírű angol írónő elveszettnek hitt családi ékszereit, amelyeket a krimi koronázatlan királynőjének egykori angliai birtokáról származó utazóládában talált.

 

London, 2014. október 6., hétfő (MTI) - Agatha Christie egyik rajongója elárverezi a világhírű angol írónő elveszettnek hitt családi ékszereit, amelyeket a krimi koronázatlan királynőjének egykori angliai birtokáról származó utazóládában talált.

    A délkelet-angliai East Sussex megyében élő Jennifer Grant 2006-ban tett szert az utazóládára az írónő egykori devoni birtokán rendezett vásáron. A láda valamikor Agatha Christie édesanyjának tulajdona volt.
    Grant száz fontot fizetett a relikviáért és csupán az átvételkor fedezte fel, hogy egy fémből készült, lezárt páncélszekrény van a láda aljához erősítve. "A páncélszekrény miatt a láda nagyon súlyos volt, ezért éveken át a lépcső aljában hevert" - idézte az asszonyt a BBC News.
    "Nem is akartam igazán kinyitni, mert tudtam, hogy akkor véget ér a rejtély. Amikor a barátaim látogatóba jöttek, egyik oldalról a másikra billentettük a ládát és figyeltünk, hogy hallani-e valami zörgést odabentről. Ha az ember elég csendben volt, akkor halhatta, ahogy valami ide-oda csúszkál benne" - emlékezett vissza Grant.
    Négy évvel a megvásárlása után az asszony végül felnyittatta a fémdobozt, amely egy aranyérmékkel teli erszényt, egy gyémánt melltűt és egy háromköves gyémántgyűrűt rejtett. Grant azonnal felismerte az ékszereket, mivel azokról az írónő önéletrajzában is szó esik. A gyémántokat Agatha Christie és testvére, Madge kapta annak idején.
    "Olvastam Agatha Christie önéletrajzát, ezért pontosan tudtam, hogy mit látok magam előtt. Pontosan illett rájuk a leírás, szinte alig kaptam levegőt az izgalomtól" - mondta az asszony. Az ékszerek eladását a knightsbridge-i Bonhams aukciósház intézi. A melltű és a gyűrű összesen akár 13 ezer fontot (5,1 millió forint) is hozhat a konyhára.